Typisch Vlaamse gerechten: Américain Préparé

Typisch Vlaams broodbeleg? Dan moet je niet ver zoeken: américain préparé is ondanks de uit het Frans komende benaming ongeveer zo Vlaams als maar kan. Américain préparé, ook kortweg préparé genoemd, is niet meer dan gemalen rauw mager rundvlees, waar dan een speciale préparé-saus wordt aan toegevoegd. Deze saus zorgt voor de klassieke oranjerode kleur en de ietwat scherpere smaak dan gewoon gemalen rundvlees.

Americain Prepare

Américain préparé wordt ook gewoon gegeten bij een frietje in Vlaanderen. De bereiding is vooral populair omwille van zijn uitgesproken smaak. Een broodje met préparé is ook heel gekend: er is geen enkele broodjeszaak waar ze het niet kennen. Maar wat al helemaal uniek Vlaams is , is de Martino. Een broodje Martino is een baguette met preparé en daarop een sausje van ketchup, mosterd, worcestersaus, tabasco, cayennepeper, pili-pili en fijn gesnipperde uitjes en augurkjes. Het klinkt echt absoluut niet, maar het is een uiterst smakelijke combinatie. Het verhaal achter de Martino is dat ene Albert de Hert in Antwerpen in 1951 voor de eerste keer dit broodje maakte voor een dronken figuur die "een broodje met alles wat er in huis is" bestelde. De man werd in de volksmond "de Martino" genoemd, en zo was de Martino geboren. Maar er zijn wel meerderen die beweren de uitvinder van de pittige combinatie te zijn...

Hoe het ook zij, américain préparé is lekker. Omwille van de versheid van de producten zijn de bewaarmogelijkheden beperkt, maar gegarandeerd dat het niet lang overleefd in de ijskast... daar is het te lekker voor!