Typisch Vlaams: chocolade

Moet het nog gezegd dat chocolade op en top Vlaams is? Akkoord, in principe tref je deze Belgische trots over heel ons land aan. Toch heerst de chocoladecultuur vooral in meer toeristische en Vlaamse steden zoals Antwerpen, Brugge en hoofdstad Brussel. De meest gekende uitvoering van deze lekkernij? Dat is de praline, waar er bij ons zeker geen gebrek aan is. Vlaanderen barst immers van de ambachtelijke chocolatiers, die zowel toerist als inwoner een ware smaaksensatie garanderen!

chocoladeChocolade kan op elk moment van de dag worden gegeten. Als ontbijt – bij de havermoutpap en andere ontbijtgranen, of als onderdeel van het middagmaal - met een lekkere plak tussen de boterham. Natuurlijk wordt ook ’s avonds met veel plezier chocolade verorberd. Wat dacht je van een chocolade dessertje, zoals bijvoorbeeld een smeuïge chocolademousse of een lekkere moelleux au chocolat? En laten we vooral de speciale gelegenheden niet vergeten. Kinderen worden rijkelijk overladen met chocolade snoepgoed op feestelijke aangelegenheden zoals Sinterklaas, Pasen en verjaardagen.

Bij elke chocolade toepassing heb je keuze uit wit, melk of pure chocolade. Deze laatste zou de meest gezonde chocoladesoort zijn. Zo is dit type chocolade goed voor je hart, bevat het een hoop antioxidanten en zou het ook bloeddrukverlagend werken. Ondanks deze wetenschappelijke gegevens geldt ook hier het principe ‘overdaad schaadt’. Aangezien pure chocolade een hoger percentage cacao heeft dan pakweg melkchocolade, bevat de meest donkere chocolade ook meer verzadigde vetten. En die zijn goed voor een pak meer kilocalorieën. Nu je toch aan het snoepen bent, kan je maar beter kiezen voor creatievere en speciale chocolade uitvoeringen. Chocolade met nootjes, pistache, marsepein, likeur, … Bij elke chocolatier passeren ze allemaal de revue!

Chocolade is ook de cadeautip bij uitstek. Denk maar aan de bekende ‘Merci’-chocolaatjes, of gewoon een gevuld doosje pralines, vooral als er een logo op de praline staat! Geen enkel persoon die niet blij is met deze zoete zonde!